МИТРОПОЛИТ САРНЕНСЬКИЙ І ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ВІДСТОЮЄ МИРНИЙ ШЛЯХ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ НА МІЖНАРОДНОМУ РІВНІ У НІМЕЧЧИНІ

З 10 по 12 вересня в Мюнстері (Німеччина) проходить Міжнародна зустріч “Шляхи миру – релігії і культури у діалозі”, яку організувала Спільнота святого Егідія.
З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Українську Православну Церкву на цьому заході представляє митрополит Сарненський і Поліський Анаталій, якого супроводжує співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ В. В. Горзов.

В зустрічі беруть участь Патріарх Антіохійський Іоанн, представники Руської, Сербської, Елладської, Американської та Румунської Православних Церков. Серед учасників є представники християнських конфесій та релігійних організацій з різних країн світу, а також відомі релігійні експерти та політики. Загальна кількість присутніх становить понад 550 осіб.

У неділю, 10 вересня, відбулось урочисте відкриття цьогорічної Міжнародної зустрічі, яку розпочали єпископ Мюнстера Фелікс Генн та мер міста Мюнстер – пан Маркус Леве. Були зачитані вітання від релігійних і політичних діячів світу. Зокрема, з вітальним словом до учасників форуму звернулися Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Європарламенту Антоніо Таяні.

В понеділок, 11 вересня, митрополит Сарненський і Поліський Анатолій виступив з доповіддю на одній з панельних дискусій, яка проходила під назвою “Війна – це завжди марна бійня”. Ці слова належать папі Бенедикту XV, який в 1917 році під час Першої світової війни саме так охарактеризував сам феномен війни.

В своєму виступі владика Анатолій розповів про служіння Української Православної Церкви в умовах збройного конфлікту на Сході України. Зокрема, архієрей зазначив, що “Українська Православна Церква, будучи найбільшою християнською конфесією держави, з особливою гостротою і біллю переживає цю трагедію, оскільки наші віруючі і духовенство виявилися по різні сторони лінії розмежування. Таким чином, наша Церква живе і звершує своє служіння по обидві сторони барикад”. З однієї сторони, за словами владики, це велика проблема, це виклик для Церкви, однак з іншої сторони це й можливість для Церкви проявити свою природу, не поринути у вир протистояння, а згідно зі словами апостола Павла для всіх стати всім, щоб спасти хоча б деяких (пор. 1 Кор. 9:22).

Владика Анатолій розповів присутнім про особливості життя й служіння українського духовенства в умовах війни, на територіях, де кожен день смерть ходить поряд і забирає життя як військових, так і мирних жителів. Також владика доніс до слухачів думку про важливість в умовах конфлікту співпраці між різними християнськими конфесіями у справах милосердя.

Міжнародна зустріч в Мюнстері триватиме до 12 вересня. Церемонія закриття зустрічі відбудеться на центральній площі німецького міста Оснабрюк.

 

Просмотров: (141)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *