Щоденні архіви: 18.08.2023

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ СВЯТКОВУ ВСЕНІШНУ В КАНУН СВЯТА ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДНЬОГО

18 серпня 2023 року, в канун свята Преображення Господнього, керуючий єпархією Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський очолив святкову всенішну з чином літії у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Сарни.

Високопреосвященнішому архіпастирю співслужили клірики кафедрального собору.

За богослужінням, після читання Євангелія, митрополит Анатолій виголосив проповідь на тему свята Преображення, помазав духовенство та вірян освяченим єлеєм.

Просмотров: (11)

Звернення духовенства Вараського благочиння Сарненської єпархії УПЦ до вірних чад Христової Церкви у зв’язку з появою у медійному просторі провокативних заяв настоятеля Свято-Миколаївської парафії села Стара Рафалівка Вараського району Рівненської області протоієрея Сергія Прокопчука

Дорогі брати та сестри у Христі !

Сьогодні у мережі Інтернет поширюється наклепницька, брудна інформація провокативного характеру стосовно митрополита Поліського і Сарненського Анатолія. Протоієрей Сергій Прокопчук у зухвалій та ультимативній формі звинувачує митрополита Анатолія в тому, що він без згоди протоієрея Сергія Прокопчука призначив нового настоятеля храму у село Чудля, яким до недавнього часу опікувався протоієрей Сергій.

Необхідно зазначити, що отець Сергій ще опікується храмом у с. Собіщиці та с. Стара Рафалівка (загальною кількістю храмами у трьох парафіях). За такої ситуації фізично священник не зможе служити в трьох храмах одночасно. У селі Собіщиці храм перебуває на стадії будівництва, храм у с. Чудля потребує повноцінного парафіяльного життя, тому коли є служба в одному храмі – інших два закриті!

Виходячи із даної ситуації, і піклуючись про духовні та молитовні потреби парафіян Владика Анатолій призначив настоятелем протоієрея Олександра Зуєвич.

Отець Сергій, замість того щоб проявити мудрість і виконати благословення керуючого архієрея дозволив собі хамські висловлювання та наклепницькі звинувачення на адресу владики Анатолія, маніпулюючи думкою прихожан і свідомо вносячи розбрат та недовіру у церковне середовище.

Ми, настоятелі 45-ти парафій Вараського благочиння закликаємо наших вірних чад бути розсудливими і не робити поспішних висновків, не реагувати на імпульсивні звинувачення амбітного священика, тому що Свята Церква завжди керувалась і керується Апостольськими Правилами та розпорядженнями церковної ієрархії.

Нагадуємо протоієрею Сергію Прокопчук що митрополит Анатолій в 2004 році висвятив його в сан священика після навчання у Московській духовній Семінарії і фактично являється йому духовним батьком.

Прикро, що син повстав злобою проти свого духовного батька і Матері Церкви.

Ми, священники Вараського Благочиння, висловлюємо свою підтримку і довіру керуючому єпархією митрополиту Анатолію.

За дорученням настоятелів

парафій Вараського благочиння

благочинний

протоієрей Сергій Наконечний.

Просмотров: (89)

ЗАЯВА ПРЕС-СЛУЖБИ САРНЕНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Сьогодні на сторінках медіа-ресурсу Телеграм настоятелем Свято-Миколаївської парафії села Стара Рафалівка, Вараського району розповсюджується неправдива інформація щодо керуючого Поліською єпархією Високопреосвященнішого митрополита Анатолія.

Прес-служба Сарненської Єпархії Української Православної Церкви ознайомившись з усією інформацією заявляє наступне:

  1. протоієрей Сергій Прокопчук неправдиво та однобоко викладає інформацію у засобах масової інформації щодо своєї особи, наслідком чого читачі підло введенні в оману.
  2. протоієрей Сергій Прокопчук очолює настоятельство у трьох парафіях. Основна це – Свято-Миколаївська парафія села Стара Рафалівка, Вараського району, а дві парафії обслуговується ним: парафія на честь Всіх Святих села Чудля та парафія села Собіщиці Вараського району, Рівненської області.
  3.  В зв’язку з тим, що парафія на честь Всіх Святих села Чудля протягом багатьох років не мала свого постійного настоятеля а обслуговувалася протоієреєм Сергієм Прокопчуком, керуючий єпархією митрополит Анатолій 17 серпня 2023 року на прохання парафіян призначив на парафію настоятелем протоієрея Олександра Зуєвича. Тим паче, що наближаються такі свята як Преображення Господнє та Успіня Божої Матері стає зрозумілим, що один священик одночасно не в змозі задовільнити духовні потреби парафіян трьох парафій. Отець Сергій чомусь це не висвітлює, а навпаки, вводить в оману та налаштовує духовенство, парафіян та читачів проти особи керуючого Поліською єпархією митрополита Анатолія.
  4. Необхідно зазначити, що керуючий єпархією має усі повноваження призначати та звільняти духовенство із займаних ними парафій. Користуючись цим правом митрополит Анатолій і призначив нового настоятеля.

Єпархіальна рада, отці благочинні, настоятелі парафій Вараського району засуджують дії протоєрея Сергія Прокопчука, які йдуть тільки на користь ворогів Матері Церкви.

Прикро, що це не перший випадок коли отець Сергій Прокопчук своїми діями дискредитує Мати Церкву, її Предстоятеля, та єпископат. Він без відома і благословіння приймає участь у сумнівних заходах які не йдуть на користь Святої Церкви.

Єпархіальна рада, духовенство та керуючий єпархією закликають протоієрея Сергія Прокопчука до покаяння та до спростування неправдивої інформація викладеною ним.

Просмотров: (66)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ СПОВІЩАЄ: “ПОМЕР КЛІРИК САРНЕНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ – архімандрит ІНОКЕНТІЙ (КАЗНОВЕЦЬКИЙ)”

Сарненсько-Поліське єпархіальне управління Української Православної Церкви з глибоким сумом сповіщає, що 15 серпня 2023 року на 64-му році життя після тяжкої онкологічної хвороби помер клірик Сарненської єпархії УПЦ, настоятель Свято-Георгієвського храму села Нетреба, Рокитнівського району, Полісся – архімандрит Інокентій (Казновецький).

Архімандрит Інокентій народився 12 лютого 1960 року в селі Бутин, Збаразького району, Тернопільської області в родини православних християн. В 1982 році рукопокладений в сан священика Преосвященним Ювеналієм, архієпископом Іркутським.

В 1996 році в Почаївський Лаврі був пострижений в чернецтво.

З 2008 року – очолював настоятельство у Свято-Георгієвському храмі села Нетреба, Рокитнівського району, Полісся.

За роки свого ревносного служіння Матері Церкві та народу Божого покійний отець Інокентій стяжав повагу церковного священноначалія, авторитет серед духовенства та любов парафіян.

Чин похорону було звершено в рідному селі новопреставленого архімандрита Інокентія – в селі Бутин, Збаразького району, Тернопільської області.

По благословенню керуючого єпархією, Високопреосвященнішого Анатолія, митрополита Поліського і Сарненського делегацію духовенства та вірян Поліської єпархії на Чині відспівування очолив протоієрей Павло Карпюк.

В надгробному слові протоієрей Павло Карпюк передав слова співчуття митрополита Анатолія рідним та близьким новопреставленого архімандрита Інокентія (Казновецького), зокрема, сказавши: «Новопреставленний архімандрит Інокентій за роки свого служіння стяжав авторитет та повагу як серед духовенства, так і вірян. Парафіяни з любов’ю відносилися до свого пастиря, котрий навчав їх слову Христової Істини та зберігав віру в їх серцях та душах…».

Керуючий єпархією, митрополит Поліський і Сарненський Анатолій висловлює щирі співчуття рідним, близьким та духовним чадам новопреставленого архімандрита Інокентія (Казновецького).

Поховано новопреставленого архімандрита Інокентія (Казновецького) за вівтарною частиною храму села Бутин, Збаразького району, Тернопільської області.

Вічна пам’ять

спочилому.

Просмотров: (247)