Щоденні архіви: 18.08.2024

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ НАНІС АРХІПАСТИРСЬКИЙ ВІЗИТ ДО ЧОЛОВІЧОГО МОНАСТИРЯ с. ВЕЛИКІ ЦЕПЦЕВИЧІ, ПОЛІССЯ

16 серпня 2024 року, керуючий єпархією Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський прибув до Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі Вараського району, Полісся. В храмі чоловічої обителі владика Анатолій звершив Божественну Літургію, приурочену до дня пам’яті преподобного Антонія Римлянина.

Необхідно зазначити, що в цей святковий день отець намісник – архімандрит Антоній (Грибан) святкує день пам’яті свого небесного покровителя.

З історичних джерел нам відомо, що преподобний Антоній народився в Римі в 1067 році в родині благочестивих християн, котрі виховали сина в благочесті. В 17 років, втративши батьків, Антоній роздав спадщину бідним та знедоленим. Прийнявши постриг в одному з пустельних монастирів, прожив там двадцять років. Гоніння на православних змусило братію розійтися. Так і преподобний Антоній, залишивши обитель, мандрував, поки не знайшов на безлюдному березі моря величезний камінь, на якому простояв цілий рік, молячись Господу. Одного разу, сильна буря здійняла цей камінь разом із преподобним та віднесла його до Новгороду, де Антоній заснував монастир, що збергіся і до нині.

Високопреосвященнішому владиці співслужили: отець намісник – архімандрит Антоній (Грибан); благочинний Дубровицького благочиння – протоієрей Микола Іваничко; благочинний Володимирецького благочиння – протоієрей Сергій Наконечний;  настоятель Свято-Преображенського кафедрального собору міста Вараш – протоієрей Володимир Денисюк, настоятель храму на честь Іверської Ікони Божої Матері міста  Вараш – протоієрей Віктор Пінчук; братія обителі в священному сані та духовенство Поліської єпархії УПЦ. Також, молились парафіяни обителі та  паломники з інших сіл району .

Після богослужіння митрополит Анатолій привітав отця намісника з днем його Ангела, побажавши йому здоров’я, кріпості та сили, щоби мудро і надалі керувати братією ввіреної йому обителі.

Богослужіння закінчилося співом многоліттям на честь нині тезоіменитого намісника монастиря – архімандрита Антонія (Грибана).

Просмотров: (75)