Щомісячні архіви: липня 2023

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ :” ГОРЕ РІДНИХ УБІЄННИХ ВОЇНІВ-ЗАХИСНИКІВ НЕ ПОКИДАЄ ПОЛІССЯ…”

Війна, з якою загарбницькі російські війська прийшли на територію України, продовжує забирати життя як цивільного населення, так і наших воїнів.

Знову гірка та страшна звістка прийшла на Полісся – загинув вірний син своєї Батьківщини – воїн Олександр Щерба, 1991 року народження, уродженець селища Томашгород, Рокитнівського району, Полісся. Він, будучи вірним своїй присязі, загинув в результаті ворожого обстрілу у Харківській області.

З благословіння керуючого єпархією, Високопреосвященнішого Анатолія, митрополита Поліського і Сарненського відспівування було звершено у Свято Георгіївському храмі с. Крута Слобода, Рокитнівського району, Полісся.

Отцю благочинному

співслужили:

протоієрей Анатолій Сидорук – настоятель Свято-Іоанно-Богословського храму с. Томашгород

протоієрей Валерій Рошко – настоятель Свято- Петро-Павлівського храму смт Томашгород

протоієрей Василій Гупалюк – настоятель Свято-Георгіївського храму с. Крута Слобода

протоієрей Андрій Пілат – настоятель Свято-Троїцького храму с. Осницьк

ієрей Михайло Дударик– настоятель Свято-Пантелемонівського храму с. Рокитно.

В надгробному слові отець благочинний передав слова співчуття та підтримки митрополита Анатолія рідним убієнного воїна Олександра, зокрема, сказавши : “На жаль, словами важко загоїти в серці болючу рану втрати. Адже смерть найріднішої людини – велике горе та тяжке випробування. Ми розділяємо горе Вашої сім’ї разом з Вами та молимо Христа Спасителя Царство Небесне для душі убієнного воїна Олександра…”.

Вічна пам’ять

захиснику Батьківщини!

Просмотров: (21)

КЕРУЮЧИЙ ПОЛІСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ МИТРОПОЛИТ АНАТОЛІЙ ПРИЙНЯВ УЧАСТЬ У СВЯТКУВАННІ 1035-ої річниці З ДНЯ ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСИ

28 липня 2023 року Свята Православна Церква святкує День Хрещення Київської Руси, Собор Київських святих та вшановує пам’ять святого рівноапостольного великого князя Володимира.

З цієї нагоди, керуючий єпархією, митрополит Поліський і Сарненський Анатолій співслужив Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію. Урочиста Божественна Літургія була звершена на площі біля Хрестовоздвиженського храму Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили: єпископат Української Православної Церкви, братія обителі в сані, духовенство з різних єпархій УПЦ. Молилися настоятельки жіночих монастирів, прочани з різних куточків нашої держави.

За богослужінням духовенством та вірянами підносилися молитви за припинення війни та мир в країні.

По закінченню богослужіння  Предстоятель УПЦ Блаженнійший Митрополит Онуфрій подякував усім за спільну молитву.

Просмотров: (42)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ПРИЙНЯВ УЧАСТЬ В ШАНУВАННІ ПАМʼЯТІ прп. АНТОНІЯ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОГО У КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКІЙ ЛАВРІ

23 липня 2023 року повнота Православної Церкви молитовно прославляє преподобного Антонія Києво-Печерського.

В цей день керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський разом з єпископатом УПЦ співслужив Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Онуфрію, Митрополиту Київському і всієї України. Божественна Літургія була звершена на площі перед входом в Ближні печери Києво-Печерської Лаври.

В цей день Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній святкує день пам’яті свого небесного покровителя.

Користуючись нагодою, владика Анатолій привітав митрополита Антонія з днем його Ангела.


 

Просмотров: (47)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ РАЗОМ ІЗ ПАСТВОЮ МОЛИТОВНО ПРОСЛАВЛЯЄ СВЯТУ ПРАВЕДНУ ІУЛІАНІЮ ОЛЬШАНСЬКУ – ПОКРОВИТЕЛЬКУ ПОЛІССЬКОЇ ЗЕМЛІ

19 липня – особливий день для жителів Полісся – це день пам’яті святої праведної Іуліанії, княжни Ольшанської, покровительки Поліської землі.

Історики нам свідчать, що свята праведна діва Іуліанія народилася в першій половині XVI століття в благочестивій родині князя Георгія Думбровицького-Ольшанського, відомого мецената Києво-Печерської Лаври. З дитинства вона завжди проявляла повагу до старших, мала велику любов до ближніх. З невідомих причин праведна діва упокоїлась у 16-ти річному віці. Як дочка фундатора Печерського монастиря праведна Іуліанія була похована на території Печерський обителі.

Святі мощі діви Іуліанії були знайдені на початку XVII столітті, а за часів митрополита Петра Могили розпочалося належне шанування пам’яті святої. З годом мощі святої праведної діви Іуліанії, княжни Ольшанської були перенесені на почесне місце в Успенський собор. За свої чесноти свята була прославлена Господом нетлінням мощей, від дотику до яких люди зціляються від різних хвороб. На наданий час мощі спочивають в Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври.

В цей день керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський з нагоди храмового свята звершив урочисту Божественну Літургію у Свято-Іуліаніївському храмі міста Дубровиця, Полісся.

Архіпастирю співслужили клірики Сарненської єпархії УПЦ. Також, молилась настоятелька жіночого монастиря на честь Волинської Ікони Божої Матері села Серники, Зарічненського району ігуменя Іуліанія (Боровець), яка в сьогоднішній день святкує день свого Ангела.

За богослужінням архіпастир виголосив слово духовної настанови.

По закінченню богослужіння архіпастир привітав всіх присутніх зі святом на честь дня пам’яті покровительки Полісся. Також, владика митрополит поздоровив ігуменю Іуліанію (Боровець) з днем її Ангела.

Богослужіння закінчилося многоліттям.

Просмотров: (34)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ В НЕДІЛЮ 6-ту по П’ЯТИДЕСЯТНИЦІ ЗВЕРШИВ СВЯТКОВЕ НЕДІЛЬНЕ БОГОСЛУЖІННЯ У СВЯТО-ПОКРОВСЬКОМУ КАФЕДРАЛЬНОМУ СОБОРІ м. САРНИ

 

16 липня 2023 року, в Неділю 6-ту після П’ятидесятниці, Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Анатолія, затворника Києво-Печерського. В цей день керуючий Поліською єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський молитовно вшановує пам’ять свого небесного покровителя.

З цієї нагоди у Свято-Покровському кафедральному соборі було звершене святкове богослужіння. На спільну молитву зі своїм архіпастирем прибули: намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі, Вараського району – архімандрит Антоній (Грибан); в.о. намісника Свято-Покровського чоловічого монастиря села Хотин – архімандрит Макарій (Коломієць); благочинний Сарненського благочиння – протоієрей Олександр Кокора; благочинний Зарічненського благочиння – протоієрей Микола Полюхович, благочинний Рокинтівського благочиння – протоієрей Борис Попченко; благочинний Володимирецького благочиння – протоієрей Сергій Наконечний; благочинний Березнівського благочиння – протоієрей Ігор Коспа; настоятель Свято-Преображенського кафедрального собору міста Вараш – протоієрей Володимир Денисюк; настоятель Свято-Троїцького храму міста Сарни – протоієрей Микола Ковальчук; настоятель храму на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії м. Сарни – архімандрит Василід (Золотін) та клірики кафедрального собору.

За богослужінням, також, молилася настоятелька жіночого монастиря на честь Волинської Ікони Божої Матері ігуменя Іуліанія (Боровець) з сестрами.

Після читання Святого Письма Євангелія митрополит Анатолій звернувся до всіх присутніх зі словом архіпастирської настанови, в котрій розкрив земний подвиг преподобного Анатолія, значення для вірян Києво-Печерської лаври як на церковному рівні, так і на державному рівні.

На запричасному проповідь виголосив благочинний Сарненського благочиння – протоієрей Олександр Кокора.

Після Божественної Літургії владика Анатолій очолив молебень за мир, здоров’я вірян, за військо та за нашу Державу.

По завершенні богослужіння архімандрит Антоній (Грибан) від імені духовенства та вірян Сарненської єпархії УПЦ привітав митрополита Анатолія з днем його Ангела.

Святкова спільна молитва завершилася співом многоліття.

Просмотров: (50)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ СВЯТКОВУ ВСЕНІШНУ

15 липня 2023 року, в канун Неділі 6-ої після П’ятидесятниці керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський звершив  святкову всенішну у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Сарни.

Високопреосвященнішому архіпастирю співслужили клірики кафедрального собору.

За богослужінням, після читання Євангелія, митрополит Анатолій виголосив слово проповіді на  та помазав вірян святим єлеєм.


Просмотров: (28)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОЧОЛИВ ХРАМОВЕ СВЯТО ЖІНОЧОЇ ОБИТЕЛІ

13 липня 2023 року на запрошення настоятельки жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері села Серники, Зарічненського району Полісся – ігумені Іуліанії (Боровець), керуючий єпархією Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський прибув в обитель для звершення святкової Божественної Літургії, приуроченої до храмового свята на честь Волинської Ікони Божої Матері.

Слід зазначити, що монастир був утворений згідно рішенню Священного Синоду УПЦ від 7 березня 1996 року на базі Свято-Дмитрієвської парафії села Серники. Настоятелькою монастиря була призначена ігуменя Іуліанія (Боровець), котра і по цей день несе послух в данній обителі.

За богослужінням Його Високопреосвященству співслужили: намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевиці – архімандрит Антоній (Грибан); благочинний Зарічненського благочиння – протоієрей Микола Полюхович, благочинний Костопільського благочиння – архімандрит Іларіон (Клебан); благочинний Березнівського благочиння – протоієрей Ігор Коспа. Зі своїм архіпастирем молилося біля 30-ти священиків Поліської єпархії УПЦ. Також, розділити молитву прибула настоятелька Свято-Троїцького жіночого монастиря села Дермань, Здолбунівського району ігуменя Вероніка (Зощук).

На запричасному проповідь виголосив намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевиці – архімандрит Антоній (Грибан).

Після Божественної Літургії митрополит Анатолій звернувся до всіх присутніх зі словом настанови. Також, привітав ігуменю Іуліанію (Боровець) та сестер обителі з престольним святом побажавши їм помочі Божої в молитовному подвизі та несінні чернечого хреста.

Святкове богослужіння завершилося співом многоліття.

Просмотров: (140)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОЧОЛИВ ХРАМОВЕ СВЯТО НА ЧЕСТЬ СВЯТИХ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА

12 липня 2023 року повнота Православної Церкви молитовно вшановує пам’ять святих славних первоверховних апостолів Петра і Павла.

На запрошення церковної громади, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський прибув до Свято-Петро-Павлівського храму села Нова Рафалівка, Володимирецького району, Полісся, для звершення святкової Божественної Літургії, приуроченої до храмового свята.

Своєму архіпастирю співслужили: протоієрей Володимир Грицькевич – настоятель храму; протодиякон Дмитро Петронюк, а також, клірики Сарненської, Рівненської та Володимир-Волинської єпархій УПЦ.

У слові проповіді митрополит Анатолій розкрив життєвий подвиг та значення трудів святих первоверховних апостолів Петра і Павла.

По завершенні богослужіння владика Анатолій привітав парафіян та духовенство зі святом.

Богослужіння закінчилося Хресною ходою та співом многоліття.

Просмотров: (37)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ СВЯТКОВУ ВСЕНІШНУ НА ЧЕСТЬ свв. апп. ПЕТРА І ПАВЛА

11 липня 2023 року керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський очолив святкову всенішну у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Сарни.

Високопреосвященнішому архіпастирю співслужили клірики кафедрального собору.

За богослужінням, після читання Євангелія, митрополит Анатолій виголосив слово проповіді на тему життя святих первоверховних апостолів Петра і Павла та помазав вірян святим єлеєм.

 

 

 

 

 

Просмотров: (16)

З БЛАГОСЛОВІННЯ МИТРОПОЛИТА ПОЛІСЬКОГО І САРНЕНСЬКОГО АНАТОЛІЯ БУЛО ЗВЕРШЕНО ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ТРАГІЧНИХ ПОДІЙ НА ВОЛИНІ 1943 року

 

З благословіння керуючого єпархією, Високопреосвященнішого Анатолія, митрополита Поліського і Сарненського у 80-ту річницю Трагічних подій на Волині 1943 року була звершена заупокійна паніхіда по убієнним громадянам Польщі і України. Піднесені заупокійни молитви явилися не тільки згадкою про трагічно убієнним, а і молитвою за братерський народ, котрий згуртувався разом з народом України в теперішній час  проти російської агресії.

Поліське духовенство підносило свої молитви за усіх жертв людської ненависті в часи Другої світової війни і Трагічних подій на Волині 1943 року благаючи Спасителя миру про  те, щоби людська ненависть не повторювалася в майбутньому.

Заупокійну паніхіду біля памятного знаку на місті села Паросле, Вараського району, Полісся, по благословенню митрополита Анатолій очолив благочинний Володимирецького благочиння протоієрей Сергій Наконечний.

Йому співслужили:

протоієрей Георгій Охримюк – настоятель храму на честь Різдва Пророка і Предтечі Спасова Іоанна села Малий Жолудськ;

ієрей Олександр Карапка – настоятель Свято-Іоанно-Богословського храму с. Красносілля;

ієрей Роман Мирончук – настоятель Свято-Іоанно-Богословського храму села Острівці;

ієрей Богдан Русін – настоятель Свято-Михайлівського храму с. Жовкині.

Просмотров: (33)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ: «ГИНУТЬ ВІРНІ СИНИ МАТЕРІ ЦЕРКВИ – ЗАХИСНИКИ НАШОЇ БАТЬКІВЩИНИ…»

Жорстока війна продовжує забирати життя наших воїнів…. Внаслідок штурмових дій з боку противника у Покровському районі Донецької області загинув житель смт Рокитно, Полісся, Ігор Жуковський 1983 р.н.

З благословіння керуючого єпархією, Високопреосвященнішого Анатолія, митрополита Поліського і Сарненського відспівування звершено у Свято-Успенському храмі смт Рокитно.

Чин відспівування очолив благочинний Рокитнівського благочиння – протоієрей Борис Попченко.


Йому 

співслужили:

Протоієрей Олександр Загребельний – настоятель Свято-Серафимівського храму с. Масєвичі

Протоієрей Валерій Рошко – настоятель Свято- Петро-Павлівського храму смт. Томашгород

Протоієрей Сергій Дудко – настоятель Свято-Успенського храму с. Рокитне

Протоієрей Віктор Огороднік – настоятель храму на честь мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії с. Буда

Протоієрей Миколай Гордійчук – настоятель Свято-Іверської Ікони Божої Матері с. Рокитне

Протоієрей Андрій Пілат настоятель Свято-Троїцького храму с. Осницьк.

Протоієрей В’ячеслав Покровський – настоятель Свято-Почаївської ікони Божої Матері храму смт Рокитно

Протоієрей Анатолій Леус – настоятель Свято-Миколаівського храму с. Масевичі

Протоієрей Артемій Корень – настоятель Свято-Троїцького храму с. Залав’я.

В надгробному слові отець благочинний передав слова співчуття та підтримки митрополита Анатолія рідним убієнного воїна Ігоря.

 

Вічна пам’ять

захиснику Батьківщини!

 

Просмотров: (46)