Щомісячні архіви: жовтня 2023

ДУХОВЕНСТВО ТА ВІРЯНИ САРНЕНСЬКО-ПОЛІСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ ВІТАЮТЬ СВОГО АРХІПАСТИРЯ – МИТРОПОЛИТА АНАТОЛІЯ З 30- ти річчям АРХІЄРЕЙСЬКОГО СЛУЖІННЯ МАТЕРІ ЦЕРКВІ (фотолітопис)

Ваше Високопреосвященство!

Дорогий   Владико!

Духовенство, чернецтво та віряни ввіреної Вам Поліської єпархії Української Православної Церкви вітають Вас з ювілеєм – 30-ти річчям Вашої архієрейської хіротонії.

Рішенням Священного Синоду від 28 жовтня 1993 року Вас було обрано єпископом на Рівненську кафедру. В тяжкі часи за президентства Л.М.Кравчука Ви зберігли паству на теренах Рівненської землі. Вже в ті часи відбувалися гоніння на Церкву, тим паче що Рівненщина – це мала Батьківщина Л. Кравчука. На Вас звершувався тиск влади в угоду Президента Кравчука, щодо передачі храмів в неканонічну структуру київського патріархату, Ви встояли і зберігли ввірену Вам паству.

За часи Вашого служіння у Держкомрелігії були зареєстровані Гощанський, Дерманський, Городоцький жіночі монастирі та відкрите Межиріцьке духовно-пастирське училище.

У 1995 році Ви очолили Конотопсько-Глухівську єпархію УПЦ, і за час Вашого керування нею ні одна громада не була переведена в розкол, а зберегла вірність Матері – Українській Православній Церкві.

30 березня 1999 року Священий Синод УПЦ прийняв історичне рішення для історії Православ’я на Поліссі – утворено Полісько-Сарненську єпархію з центром в місті Сарни з призначеням  Вас керуючим Поліською-Сарненською  єпархією Української Православної Церкви.

Не перерахувати тих трудів, котрі Ви поклали для слави Божої та Матері Церкви. Це і закладання нових храмів, заснування жіночих і трьох чоловічих монастирів, звершення богослужінь, будівництво та освячення нових храмів, звершення дияконських та священицьких хіротоній. Тільки за 10 років Вашого керування єпархію було збудовано більше 100 нових православних храмів, які стали прикрасою як для Поліського краю так і для нашої Держави – України.

За час свого архіпастирського служіння Ви звершили більше 500-т дияконських та священицьких хіротоній. Нині священики та диякони несуть послух молитви за народ Божий і Україну та вимолюють спасіння для живих і мертвих.

Ви в тяжких умовах сьогодення зберегли релігійний мир на теренах Поліського краю та звершуєте своє архіпастирське служіння на користь канонічного православ’я,  молячись за народ Божий, за мир в нашій Державі та за її воїнів – захисників нашої Батьківщини.

 Поліський край в особі Вашого Високопреосвященства має молитовника перед Богом та мудрого архіпастиря.

Ваші труди оцінили керівники Держави і Предстоятелі Української Православної Церкви. Не перераховуючи всі нагороди які Ви маєте, хочеться назвати самі визначні: три Президенти нагородили Вас такими державним нагородами: Орденом князя Ярослава Мудрого V ст., Орденом «За заслуги» III ст. і II ст. та іншими. 

Предстоятелі УПЦ нагородили Вас: Орденом святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ , ІІ та І ст. та іншими.

Вас було удостоєно високого сану митрополита.

В цей святковий для всіх нас день, висловлюємо Вам повагу, синовню любов і вірність, та бажаємо Вам кріпості, сили і в подальшому служінні Господу Богу нашому Іісусу Христу і Матері Церкві задля спасіння людей.

З повагою та любов’ю до Вас, духовенство та віряни

Поліської єпархії

Української Православної Церкви

                  ф о т о л і т о п и с 

 


Просмотров: (109)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОЧОЛИВ ХРАМОВЕ СВЯТО НА ЧЕСТЬ прп. ПАРАСКЕВИ с. НЕМОВИЧІ, ПОЛІССЯ

 

27 жовтня 2023 року – день пам’яті святої преподобної Параскеви Сербської.

В цей день Свято-Параскевська парафія села Немовичі, Сарненського району, Полісся відзначає своє храмове свято.

Настоятель храму протоієрей Володимир Зущенко з церковною громадою запросили свого владику – керуючого єпархією Високопреосвященнішого Анатолія, митрополита Поліського і Сарненського для звершення святкової Божественної Літургії, приуроченої до храмового свята. На святкове богослужіння прибули паломники з сусідніх сіл району.

Митрополиту Анатолію співслужили: благочинний Костопільського благочиння – архімандрит Іларіон (Клебан); настоятель храму села Немовичі –  протоієрей Володимир Зущенко; настоятель храму на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії м. Сарни – архімандрит Василід (Золотін); настоятель Свято-Троїцького храму міста Сарни – протоієрей Микола Ковальчук та духовенство Поліської єпархії.

Після читання Святого Євангелія владика Анатолій виголосив проповідь про земний подвиг преподобної Параскеви.

На запричасному благочинний Костопільського благочиння – архімандрит Іларіон (Клебан) виголосив проповідь на тему Євангельського читання.

Після урочистого богослужіння архіпастир привітав отця настоятеля з 30-ти річним ювілеєм служіння у ввіреній йому парафії та 50-річним ювілеєм від дня його народження. Богослужіння завершилося співом многоліття.

Просмотров: (69)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОЧОЛИВ ХРАМОВЕ СВЯТО МІСТА АТОМНИКІВ – ВАРАШ

26 жовтня 2023 року повнота Православної Церкви молитовно вшановує Образ Іверської Ікони Божої Матері.

З історичних джерел нам відомо, що в IX столітті Образ Богоматері зберігався у вдови поблизу міста Нікеї. Одного разу єретики-іконоборці увірвалися в дім християнки, і один з них списом вдарив по образу Божої Матері – з ураженого місця потекла кров. Жінка, щоб уберегти Ікону від кощунства, опустила його в море, і святиня чудесним чином припливла до святої гори Афон, де зберігається і до нашого часу. Чудотворний Образ Іверської Ікони Божої Матері є одним з найшанованіших Ікон в Православ’ї і прославляється по всьому світі. Багато християн знаходять утіху та отримують благодатну допомогу, молитовно звертаючись до Богоматері.

В цей день, на запрошення церковної громади Свято-Іверського храму міста атомників – Вараш, керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський прибув до храму для звершення святкової Божественної Літургії, приуроченої до храмового свята.

За богослужінням архіпастирю співслужили: намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі Вараського району – архімандрит Антоній (Грибан); настоятель Свято-Іверського храму міста Вараш – протоієрей Віктор Пінчук  та духовенство  інших  єпархій Української Православної Церкви.

Проповідь на запричасному виголосив намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі Вараського району – архімандрит Антоній (Грибан).

По завершенню богослужіння митрополит Анатолій звернувся зі словом духовної настанови до богомольців, закликавши їх до стійкості у вірі в нинішній тяжкий час іспиту для нашої Держави та Матері Церкви. Владика побажав усім присутнім заступництва Богоматері, а отцю настоятелю – протоієрею Віктору Пінчуку подякував за багатолітні пастирські труди, котрі він несе у ввіреній йому парафії.

Архієрейське богослужіння завершилося співом многоліття.

 

Просмотров: (32)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ПРИЙНЯВ УЧАСТЬ У СВЯТКОВОМУ БОГОСЛУЖІННІ З НАГОДИ СОБОРУ ВСІХ ВОЛИНСЬКИХ СВЯТИХ

23 жовтня 2023 року на запрошення керуючого Волинською єпархією, Його Високопреосвященства, Високопреосвященнійшого Нафанаїла, митрополита Волинського і Луцького митрополит Поліський і Сарненський Анатолій взяв участь у святковому богослужінні з нагоди святкування памʼяті Собору Всіх Волинських святих.

Святкову Божественну Літургію очолив митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій.

Йому співслужили: митрополит Поліський і Сарненський Анатолій; митрополит Волинський і Луцький Нафанаїл; митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир; архієпископ Шумський Іов; єпископ Камінь-Каширський Афанасій, вікарій Волинської єпархії.

Проповідь на запричасному виголосив ректор Почаївської Духовної Семінарії архієпископ Шумський Іов.

Після Божественної Літургії митрополит Анатолій привітав митрополита Нафанаїла зі святом на честь Всіх Волинських святих, в число котрих входить і уродженка Полісся – свята праведна Іуліанія, княжна Ольшанська.

Просмотров: (41)

МИТРОПОЛИТ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ АРХІПАСТИРСЬКИЙ ВІЗИТ ДО ЦЕРКОВНОЇ ГРОМАДИ ЯКА БУДУЄ НОВИЙ ХРАМ У м. КОСТОПІЛЬ

 

22 жовтня 2023 року на запрошення церковної громади Храму на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії міста Костопіль, Полісся, керуючий єпархією Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський прибув до храму для звершення святкового недільного богослужіння.

У храмі митрополит Анатолій звершив Божественну Літургію, за котрою вірні прийняли Святі Тіло і Кров Господню – Святе Причастя.

Його Високопреосвященству співслужили: протоієрей Євгеній Собчук – настоятель храму на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії м. Костопіль; архідиякон Іларій (Новак).

По закінченню Божественної Літургії Митрополит Анатолій виголосив духовну настанову щодо вірності Матері Церкві, а також, подякував усім за спільну молитву. Також, архіпастир висловив подяку отцю настоятелю – протоієрею Євгенію Собчуку та парафіянам за труди по розбудові нового красивого храму.

богослужіння закінчилося співом многоліття.

Просмотров: (38)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ ЗАУПОКІЙНУ БОЖЕСТВЕННУ ЛІТУРГІЮ в ПЕРШУ РІЧНИЦЮ З ДНЯ СМЕРТІ ДОНЬКИ КЛИРИКА ПОЛІСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

Виконуючи свій християнський обов’язок, митрополит Поліський і Сарненський Анатолій звершив заупокійну Божественну Літургію приурочену до першої річниці з дня смерті Ксенії  – доньки клірика Сарненської єпархії протоієрея Георгія Охримюка –  настоятеля храму Різдва Іоанна Предтечі села Малий Жолудськ, Вараського району, Полісся.

Участь у богослужінні прийняли парафіяни храму та рідні спочилої Ксенії. Після богослужіння владика митрополит звершив заупокійну літію та виголосив проповідь про безсмертя людської душі.

Необхідно зазначити, що протоієрей Георгій Охримюк має ще одну доньку Юлію, котру він благословив  на несіння чернечого постригу у Свято-Миколаївському Городоцькому жіночому монастирі. Під час звершення заупокійного богослужіння митрополитом Анатолієм, Юлія разом із сестрами обителі  виконувала спів. 


Просмотров: (62)

МИТРОПОЛИТ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ НЕДІЛЬНЕ БОГОСЛУЖІННЯ

15 жовтня 2023 року, в Неділю 19-ту після П’ятидесятниці, на запрошення церковної громади Свято-Покровської парафії села Дібрівськ, Зарічненського району Полісся, керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський, прибув з архіпастирським візитом для звершення Божественної Літургії. Владиці співслужили: настоятель храму – протоієрей Іоанн Полюхович та священики Поліської єпархії.

Після читання Святого Євангелія митрополит Анатолій звернувся до пастви зі словом проповіді

По закінченню богослужіння митрополит Анатолій висловив подяку отцю настоятелю – протоієрею Іоанну Полюховичу за труди у ввіреній йому парафііі.

Просмотров: (34)

СТОЛИЦЯ ПОЛІССЯ СВЯТКУЄ СВОЄ ПРЕСТОЛЬНЕ СВЯТО

14 жовтня 2023 року повнота Православної Церкви святкує велике свято – Покров Пресвятої Богородиці. В цей день громада Свято-Покровського кафедрального собору міста Сарни святкує своє Храмове свято.

Святкову Божественну Літургію очолив Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський. Архіпастирю співслужили священики ввіреної йому єпархії.

Після читання Євангелія благочинний Костопільського благочиння – архімандрит Іларіон (Клебан) виголосив проповідь, в котрій розкрив історію свята.

Молитовне спілкування зі своїм архіпастирем розділили паломники та парафіяни з інших храмів міста та району.

Після богослужіння владика митрополит привітав усіх зі святом та подякував за спільну молитву, побажавши вірним УПЦ завжди бути під Покровом Божої Матері. Богослужіння завершилося хресною ходою та співом многоліття.

Просмотров: (35)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОЧОЛИВ СВЯТКОВУ ВСЕНІШНУ В КАНУН ХРАМОВОГО СВЯТА КАФЕДРАЛЬНОГО СОБОРУ м. САРНИ

13 жовтня 2023 року, в канун свята на честь Покрова Божої Матері, керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський очолив святкову всенішну з чином літії у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Сарни.

Високопреосвященнішому владиці співслужили священики собору та міське духовенство. За богослужінням молились парафіяни Української Православної Церкви.

Після читання Євангелія владика Анатолій помазав богомольців освяченим єлеєм.

По завершенні богослужіння архіпастир виголосив проповідь на тему свята.

 

Просмотров: (6)

МИТРОПОЛИТ АНАТОЛІЙ: « ДУХОВЕНСТВО ПОЛІСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ВІДСПІВУВЄ УБІЄННИХ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ…»

Війна продовжує забирати життя як цивільного населення, так і наших воїнів-захисників. Знову гірка та страшна звістка прийшла на Полісся – загинув вірний син своєї Батьківщини – воїн Володимир Трохимчук, уродженець села Залав”я, Рокитнівського району, Полісся.

Володимир захищав Україну у складі 49-го окремого стрілецького батальйону «Карпатська Січ». Загинув воїн під час бойових дій у Донецькій області. Завжди привітний та радісний – так про нього згадують рідні, знайомі та односельці…

З благословіння керуючого єпархією, Високопреосвященнішого Анатолія, митрополита Поліського і Сарненського відспівування звершено у Свято-Троїцькому храмі с. Залав’я.

Чин відспівування очолив благочинний Рокитнівського благочиння протоієрей Борис Попченко.

Йому співслужили:

Протоієрей Валерій Герасимчук – настоятель Свято-Воскресенського храму с. Біловіж

Протоієрей Олексій Місюкевич – настоятель храму на честь Почаївської ікони Божої Матері с. Більськ

Протоієрей Артемій Корень – настоятель Свято-Троїцького храму с. Залав’я

Протоієрей Анатолій Леус – настоятель Свято-Миколаївського храму с. Масєвичі

Протоієрей Володимир Мануїльчик – настоятель храму на честь ікони Божої Матері “Всіх скорбящих радість”

Протоієрей Андрій Пілат – настоятель Свято-Троїцького храму с. Осницьк

протоієрей Василій Абрамович – настоятель Свято-Хресто-Воздвиженського храму с. Сновидовичі.

В надгробному слові отець благочинний передав співчуття митрополита Анатолія рідним та близьким убієнного воїна.

Вічна пам’ять

убієнному воїну-захиснику

України!

Просмотров: (12)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ СВЯТКОВЕ БОГОСЛУЖІННЯ У ВВІДАЛЕНІЙ ПАРАФІЇ ПОЛІСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

Керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський на запрошення церковної звершив Божественну Літургію у Свято-Покровському храмі села Хиночі, Вараського району, Полісся. Святкове архієрейське богослужіння об’єднало у спільній молитві духовенство благочиння, парафіян та богомольців з інших сіл району.

У Престола Божого митрополиту Анатолію співслужили: благочинний Володимирецького благочиння – протоієрей Сергій Наконечний; настоятель храму – протоієрей Петро Кутинець;– настоятель Свято-Михайлівського храму села Воронки – протоієрей Георгій Кухарець; архідиякон Іларій (Новак).

На Малому вході з благословіння Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, митрополит Анатолій нагородив настоятеля храму церковною нагородою.

За богослужінням митрополит Анатолій виголосив слово архієрейської проповіді.

Необхідно зазначити, що настоятель храму протоієрей Петро Кутинець  відзначає свій ювілей – 55- ть років з дня свого народження. З цієї нагоди митрополит Анатолій привітав отця настоятеля з його ювілеєм, побажавши кріпості та сил і надалі вірно служити Господу та Матері Церкві. 

Після звершення богослужіння поліський владика висловив подяку духовенству та богомольцям за молитовне єднання та закликав усіх і надалі до відданості Христу та міцного стояння у православній вірі.

Просмотров: (34)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ ЗАУПОКІЙНУ ЛІТІЮ ПО УБІЄННОМУ ВОЇНУ ОЛЕКСАНДРУ ПРОКОПЧУКУ

Митрополит Поліський Анатолій звершив заупокійну літію по убієнному воїну Олександру Прокопчуку – сину клірика Сарненсько-Поліської єпархії Української Православної Церкви, настоятеля Свято-Різдва-Богородиці храму села Бережниця, Дубровицького району, Рівненської області.

Після звершення літії, владика висловив співчуття батькам та родині убієнного воїна, зокрема, скажав: “Священик віддав свого сина на захист своєї Батьківщини. Ми повинні поважати та віддавати пошану йому, адже протоієрей Микола Прокопчук гідно виховав свого сина – убієнного воїна Олександра, котрий ціною свого життя стояв на захисті нашої Вітчизни…”.

Просмотров: (34)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ БОЖЕСТВЕННУ ЛІТУРГІЮ В КАФЕДРАЛЬНОМУ СОБОРІ міста САРНИ ТА ОСВЯТИВ АНТИМІНСИ ДЛЯ ХРАМІВ ПОЛІСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

1 жовтня 2023 року, в Неділю 17-ту після Пятидесятниці, керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, митрополит Поліський і Сарненський звершив Божественну Літургію у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Сарни, Полісся.

На початку богослужіння з благословіння Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, Високопреосвященніший Анатолій, звершив Чин освячення святих Антимінсів.

Під час Чину освячення, митрополит Анатолій вклав в Антимінси мощі священномученика Кукши Печерського, котрі перебуватимуть на святих Престолах і на них буде звершуватися Свята Євхаристія.

За богослужінням Його Високопреосвященству співслужили клірики собору: архімандрит Іакінф (Дульський), архідиякон Іларій (Новак), диякон Максим Гузенко, диякон Іоанн Цимбалюк.

Після Євангельського читання владика митрополит виголосив слово проповіді на тему Євангельського читання, щодо сили віри жінки хананеянки та зцілення іі доньки.

По закінченню Божественної Літургії владика Анатолій подякував парафіянам та духовенству за спільну молитву і благословив.

Просмотров: (34)