Щомісячні архіви: листопада 2018

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОСВЯТИВ ХРАМ

Сьогоднішній день увійде в історію церковної громади села Воронки, Володимирецького району, Полісся, адже нині керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, Митрополит Сарненський і Поліський прибув до Свято-Миколаївського Храму для його освящення. У врат Храма Владику зустріли дітки та настоятель парафії священик Георгій Кухарець.

Під час Чину Владика Митрополит освятив новий Престол, та по благословінню Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнійшого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, заклав святі мощі у святий Престол. Після освячення у храмі була звершена Божественна Літургія.

Владиці співслужили: архімандрит Антоній (Грибан) – намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі; протоієрей Олександр Зуєвич – благочинний Володимирецького благочиння; священик Георгій Кухарець – настоятель Свято-Миколаївського Храму села Воронки; протоієрей Володимир Першута – настоятель Свято-Троїцького Храму села Зелене; протоієрей Іоанн Серховець – настоятель Храму на честь преподобного Лаврентія Чернігівського села Рудка Володимирецького району, Полісся.

Митрополит Анатолій привітав духовенство та богомольців з освяченням Храму і висловив слова подяки парафіянам та отцю настоятелю – священику Георгію Кухарцю за понесені труди.

Просмотров: (324)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ НЕДІЛЬНЕ БОГОСЛУЖІННЯ ТА ЗАУПОКІЙНУ ЛІТІЮ ПО ЖЕРТВАМ ГОЛОДОМОРУ

25 листопада 2018 року в Неділю 26-ту після П’ятидесятниці, у Свято-Миколаївському Храмі міста Дубровиця, Полісся, відбулась урочиста Божественна Літургія.

Богослужіння очолив керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, Митрополит Сарненський і Поліський. Владиці співслужили: архімандрит Феофан (Федюкевич) – секретар Сарненського єпархіального управління; настоятель храму – протоієрей Сергій Деркач.

Також, Митрополит Анатолій відслужив заупокійну літію по жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні. В поминальному слові Владика зазначив: «Голодомор – це рана на тілі Української Держави та іі народу, котра ніколи не заживе в пам’яті людей. Ми просимо Бога, щоб більшовицька влада ніколи не повернулась на територію нашої Держави, щоби люди не гинули і щоб український народ завжди мав кусок хліба на своєму столі…».

По завершенні богослужіння Владика Анатолій подякував усім за спільну молитву та поблагословив богомольців.

Просмотров: (131)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ ЗАУПОКІЙНУ ПАНИХИДУ ПО ЖЕРТВАМ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ

24 листопада 2018 року Українська Держава вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

В цей день керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, Митрополит Сарненський і Поліський звершив заупокійну панихиду по жертвам Голодомору. Богослужіння відбулося у Свято-Миколаївському Храмі села Воронки, Володимирецького району, Полісся.

Владиці співслужили:  архімандрит Антоній (Грибан) – намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі; протоієрей Олександр Зуєвич – благочинний Володимирецького благочиння; священик Георгій Кухарець – настоятель Свято-Миколаївського Храму села Воронки; протоієрей Володимир Першута – настоятель Свято-Троїцького Храму села Зелене; протоієрей Іоанн Серховець – настоятель Храму на честь преподобного Лаврентія Чернігівського села Рудка Володимирецького району, Полісся.

В слові проповіді Владика Анатолій, зокрема, сказав: «Сьогодні ми поминаємо рідних, котрі були заморені голодом в роки становлення більшовицької влади, наслідком чого вимерли мільйони українців. Наш обов’язок сьогодні вшанувати їх пам’яттю та молитвою. Ми приносимо хліб, як символ життя вічного, як жертву тим, хто не доїв його в свій час. Ми просимо у Бога, щоб страшні часи Голодомору не повернулися до нас, щоб ми жили в мирі і достатку і щоби ціною нашого життя не був той «колосок», за який присуджували ув’язнення і смерть…».

Слід зазначити, що згідно благословення Митрополита Анатолія, у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні, у храмах та монастирях Сарненської єпархії Української Православної Церкви духовенство та віряни звершують зауйпокійні панихиди та літії за жертвами голодомору.

Просмотров: (150)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ БОГОСЛУЖІННЯ З НАГОДИ СВЯТКУВАННЯ ОБРАЗУ БОГОМАТЕРІ «СКОРОПОСЛУШНИЦЯ»

22 листопада 2018 року, Православна Церква молитовно вшановує Образ Богоматері «Скоропослушниця».

З цієї нагоди Митрополит Анатолій звершив Божественну Літургію у Свято-Різдва-Богородиці Храмі села Муравин, Зарічненського району, Полісся.

За святковим богослужінням Високопреосвященнішому архіпастирю співслужили: благочинний Костопільського благочиння – архімандрит Іларіон (Клебан); благочинний Зарічненського благочиння – протоієрей Микола Полюхович; настоятель Храму – протоієрей Ігор Чепура; священик Георгій Мосюк – настоятель Свято- Храму села Старі Коні Зарічненського району. Також, за богослужінням молилась настоятелька жіночого монастиря на честь Волинської Ікони Божої Матері села Серники, Зарічненського району ігуменя Іуліанія (Боровець) з сестрами.

Після читання Святого Євангелія благочинний Костопільського благочиння – архімандрит Іларіон (Клебан) виголосив проповідь про значення Образу Богоматері для тих, хто потребує ЇЇ духовної допомоги та заступництва.

По закінченню богослужіння був відслужений молебень за здоров’я хворих. Владика Митрополит подякував настоятелю Храма – протоієрею Ігорю Чепура за його труди у ввіреній йому парафії та побажав духовної єдності в дусі спасительної молитви.

Просмотров: (141)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ БОГОСЛУЖІННЯ З НАГОДИ ХРАМОВОГО СВЯТА міста КОСТОПІЛЬ ТА ЗАУПОКІЙНУ ЛІТІЮ ПО ЗАГИБЛИМ УЧАСНИКАМ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ

21 листопада 2018 року в день святкування Собору Архістратига Божого Михаїла керуючий єпархією Високопреосвященніший Анатолій, Митрополит Сарненський і Поліський, на запрошення церковної громади, прибув до Свято-Михайлівського кафедрального собору міста Костопіль, де з нагоди храмового свята очолив святкову Божественну Літургію.

Владиці співслужили: архімандрит Феофан (Федюкевич) – секретар Сарненського єпархіального управління; архімандрит Іларіон (Клебан) – благочинний Костопільського благочиння; протоієрей Олександр Конько – настоятель собору; протоієрей Володимир Басистий – настоятель Свято-Покровського храму міста Сарни; священик Сергій Литвинчук – клірик Свято-Михайлівського собору міста Костопіль.

Необхідно зазначити, що сьогодні Українська Держава вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні та відзначає День Гідності і Свободи. З цієї нагоди Митрополит Поліський Анатолій звершив заупокійну літію щодо вшанування пам’яті учасників Революції Гідності, котрі загинули за добробут в Державі та її розвиток. Митрополит Анатолій виголосив «Вічну пам’ять» загиблим.

З благословення керуючого єпархією Високопреосвященнішого Анатолія, Митрополита Сарненського і Поліського сьогодні настоятелі усіх Храмів Поліської єпархії звершили заупокійні панихиди по загиблим учасникам Револіції Гідності.

За богослужінням молилися: голова обласного осередку ВО “Батьківщина” М.Г. Кучерук; голова Костопільської райради С.М. Ткачук. Виявив повагу до громади та керуючого єпархією мер міста Костопіль Є.О. Денисюк.

Служба Божа закінчилась співом многоліття.

Просмотров: (188)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ СЬОГОДНІ ЗВЕРШИВ БОЖЕСТВЕННУ ЛІТУРГІЮ ТА ВІТАВ ЮВІЛЯРА З ЙОГО 50-ти РІЧЧЯМ

Високопреосвященніший Анатолій, Митрополит Сарненський і Поліський, прибув з архіпастирським візитом до Свято-Воскресенської парафії села Ромейки, Володимирецького району, Полісся. Владика Митрополит звершив Божественну Літургію та заздравний молебень з нагоди святкування 50 – річчя з дня народження настоятеля Храму – протоієрея Ігоря Новака.

Митрополиту Анатолію співслужили: архімандрит Феофан (Федюкевич) – секретар Сарненського єпархіального управління; архімандрит Антоній (Грибан) – намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі та духовенство єпархії.

На Малому вході, згідно благословіння Предстоятеля УПЦ Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, владика Анатолій відзначив ювіляра – настоятеля Храму протоієрея Ігоря Новака церковною нагородою – митрою.

По завершенні богослужіння Владика привітав ювіляра – протоієрея Ігоря Новака з його 50-ти річчям, побажав йому кріпості, сил тілесних і духовних в подальшому служінні Матері-Церкви та ввірених Богом йому парафіянам.

Божа служба закінчилась співом многоліття.

Просмотров: (317)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ НЕДІЛЬНЕ БОГОСЛУЖІННЯ

Свята Православна Церква на минулому тижні, в середу, святкувала пам’ять святих безсребреників і чудотворців Косьми і Даміана.

Православна громада Свято-Петро-Павлівського Храму села Постійне, Костопільського району Полісся святкувала своє, в минулому, престольне свято на честь святих безсребреників і чудотворців Косьми і Даміана. Храм на честь цих святих був зруйнований в роки атеїстичної радянської влади. На заміну зруйнованого Храму, громада збудувала Храм на честь святих первоверховних апостолів Петра і Павла.

Громада, не забуваючи свою історію, святкує своє, в минулому, престольне свято, із року в рік запрошує свого архіпастиря – Високопреосвященнішого Анатолія, Митрополита Сарненського і Поліського.

Ось чому сьогодні Митрополит Анатолій прибув до храму для звершення Божественної Літургії.

Його високопреосвященству співслужили: секретар Сарненського єпархіального управління – архімандрит Феофан (Федюкевич), благочинний Костопільського благочиння – архімандрит Іларіон (Клебан), настоятель Свято-Петро-Павлівського Храму села Постійне – священик Олександр Мальчук.

Після читання Євангелія Владика Анатолій виголосив проповідь на євангельську тему, щодо зцілення кровоточивої жінки, яка по вірі своїй отримала цільбу.

За богослужінням молився голова Деражненської ОТГ О.М. Пустовіт.

Просмотров: (185)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОСВЯТИВ НОВОЗБУДОВАНУ КАПЛИЦЮ

На прохання вірних Української Православної Церкви Свято-Параскевської парафії села Тинне Сарненського району, Полісся, керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, Митрополит Поліський освятив новозбудовану каплицю на честь Богоявлення. Каплицю побудували парафіяни на чолі з настоятелем Храму – протоієреєм Олексієм Бухало.

Також, Владика Митрополит освятив колодязь, який парафіяни викопали на території Храму для своїх потреб – освячення води та її споживання.

Владиці Митрополиту на звершенні молебня співслужили священики Поліської єпархії Української Православної Церкви.

Каплиця збудована місцевими майстрами, та як зазначив Митрополит Анатолій – «буде слугуватиме парафіянам на їхню потребу».

Просмотров: (187)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОЧОЛИВ ХРАМОВЕ СВЯТО

11 листопада 2018 року свята Православна Церква вшановує пам’ять святої преподобномучениці Анастасії Римлянині. В цей день керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, Митрополит Поліський прибув з архіпастирським візитом до церковної громади на честь преподобномучениці Анастасії для звершення святкової Божественної Літургії з нагоди храмового свята.

Архіпастирю співслужили: намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі – архімандрит Антоній (Грибан); благочинний Володимирецького благочиння – протоієрей Олександр Зуєвич; настоятель Храму – протоієрей Василій Парчук та духовенство Поліської і Чернівецької єпархій Української Православної Церкви. Слово проповіді виголосив намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі – архімандрит Антоній (Грибан) на тему свята.

По закінченню богослужіння архіпастир звернувся до богомольців зі словом архіпастирської настанови.

Архіпастир привітав всіх присутніх з престольним святом, висловив подяку отцю настоятелю – протоієрею Василію Парчуку за труди у ввіреній йому парафії, також, Владика відзначив меценатів церковними нагородами.

За богослужінням молився голова Володимирецької райради В.В. Ковенько.

 

Просмотров: (229)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОЧОЛИВ ХРАМОВЕ СВЯТО НА ЧЕСТЬ св. вмц. ПАРАСКЕВИ

10 листопада 2018 року Святою Православною Церквою молитовно прославляється свята великомучениця Параскева.

Свята Параскева народилася у ІІІ столітті в Іконії (нині -територія сучасної Туреччини), в родині благочестивих батьків-християн, котрі виховали свою дитину в дусі христової віри. Під час земного життя свята великомучениця Параскева показала нам приклад твердої віри і любові до Спасителя миру, за що і постраждала через обезглавлення.

В цей день, з нагоди храмового свята, керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, Митрополит Сарненський і Поліський, прибув до Свято-Параскевського Храму села Тинне, Сарненського району Полісся для звершення святкової Божественної Літургії.

Владиці Митрополиту співслужили: протоієрей Олексій Бухало – настоятель Свято-Параскевського Храму села Тинне, протоієрей Володимир Зущенко – настоятель Свято-Параскевського Храму села Немовичі; протоієрей Сергій Петронюк – настоятель Свято-Успенського Храму села Чудель, Сарненського району; протоієрей Олександр Чумак – настоятель Свято-Миколаївського Храму села Вири Сарненського району;  протоієрей Олексій Бухало – настоятель Свято-Іоанно-Богословського Храму села Чабель; протоієрей Анатолій Чернюк – настоятель Свято-Георгієвського Храму села Зносичі; священик Ігор Копчик – настоятель Свято-Михайлівського Храму села Ясногірка, Сарненського району Полісся.

На Малому вході Митрополит Анатолій освятив оновлений Престол та Храм після проведеної реконструкції.

По закінченню Божественної Літургії Митрополит Анатолій виголосив проповідь, у якій розповів про мученицький подвиг святої великомучениці Параскеви та закликав вірних УПЦ до стійкості у вірі, подобної святій великомучениці Параскеви.

Владика Анатолій привітав парафіян та прочан, котрі прибули з інших сіл Полісся на святкування, зі святом та побажав богомольцям миру, любові та добра

За богослужінням молився голова Немовицької ОТГ В.М. Савчин.

Служба Божа завершилася співом многоліття.

Просмотров: (235)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ОЧОЛИВ СВЯТКОВЕ БОГОСЛУЖІННЯ З НАГОДИ 25-ти річчя ХРАМУ

Сьогодні, 8 листопада 2018 року повнота Православної Церкви молитовно вшановує пам’ять святого великомученика Димитрія Солунського.

В цей день, з нагоди храмового свята та ювілею – 25-ти річчя з дня забудови Храму, керуючий єпархією, Високопреосвященніший Анатолій, Митрополит Сарненський і Поліський, прибув до церковної громади Свято-Димитрієвського Храму села Жадень, Дубровицького району Полісся для звершення святкової Божественної Літургії.

Високопреосвященнішому Владиці співслужили: секретар Сарненського єпархіального управління – архімандрит Феофан (Федюкевич); протоієрей Микола Іваничко – благочинний Дубровицького благочиння; протоієрей Олег Матчук – настоятель Свято-Димитрієвського Храму села Жадень; протоієрей Павло Коваль – настоятель Свято-Іллінського Храму села Залужжя; протоієрей Микола Якимець – настоятель Свято-Пантелеімонівського Храму села Миляч, Дубровицького району; протоієрей Андрій Удод – настоятель Храму на честь Всіх святих села Колки, Дубровицького району.

Слово проповіді виголосив секретар Сарненського єпархіального управління – архімандрит Феофан (Федюкевич) в котрій розкрив подвиг земного життя святого великомученика Димитрія Солунського.

По закінченню Божественної Літургії Митрополит Анатолій привітав отця настоятеля і парафіян з храмовим святом та ювілеєм – 25-ти річчям з дня забудови Храму. Також, за багатолітні труди Владика Митрополит відзначив регента церковного хору – Матчук Ольгу Анатоліївну Орденом «Гордість Православ’я».

За богослужінням молилися: голова Дубровицької райдержадміністрації М.М. Петрушко, голова Дубровицької райради М.М.Кухарець, голова Миляцької ОТГ Ф.Ф.Хлебович.

Просмотров: (313)

МИТРОПОЛИТ ПОЛІСЬКИЙ АНАТОЛІЙ ЗВЕРШИВ БОГОСЛУЖІННЯ З НАГОДИ СВЯТКУВАННЯ ОБРАЗУ БОГОМАТЕРІ «ВСІХ СКОРБОТНИХ РАДІСТЬ»

6 листопада 2018 року, Православна Церква молитовно вшановує Образ Богоматері «Всіх скорботних Радість».

Цей святий Образ прославився своїми чудесами у ХVІІ столітті. Сама назва Образу свідчить про те, що по молитвах Божої Матері, всі, хто перебуває в скорботі та печалі, отримують від Неї духовну втіху, зцілення та радість.

З нагоди святкування Образу «Всіх скорботних Радість» Митрополит Анатолій звершив Божественну Літургію у Свято-Троїцькому кафедральному соборі міста Березне, Полісся.

За святковим богослужінням Високопреосвященнішому архіпастирю співслужили: секретар Сарненського єпархіального управління – архімандрит Феофан (Федюкевич); архімандрит Антоній (Грибан) – намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря села Великі Цепцевичі Володимирецького району; благочинний Костопільського благочиння – архімандрит Іларіон (Клебан); настоятель Свято-Троїцького кафедрального собору міста Березне – протоієрей Ігор Коспа; настоятель Свято-Миколаївського храму м. Березне – протоієрей Сергій Забейда, протоієрей Микола Гамувка – настоятель Свято-Димитрієвського Храму села Білка, Березнівського району.

Після читання Святого Євангелія Владика Митрополит виголосив проповідь про значення Образу Богоматері для тих, хто несе скорботи та потребує духовної та тілесної цільби.

По закінченню богослужіння Митрополит Анатолій звершив молебень перед Образом Богоматері з благанням помочі Божої всім нужденним та потребуючим ЇЇ заступництва.

Богослужіння закінчилося подякою настоятелю Храма – протоієрею Ігорю Коспі за його пастирське служіння у ввіреній йому парафії.

Настоятель храму протоієрей Ігор Коспа навзаєм висловив подяку Митрополиту Анатолію за труди, які він несе у ввіреній йому Поліській єпархії та від імені духовенства Березнівського благочиння привітав Владику Анатолія з 25-ти річчям служіння в архієрейському сані.

Просмотров: (244)